Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АМОКСИЦИЛІН
Назва: АМОКСИЦИЛІН | Шукати АМОКСИЦИЛІН в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Amoxicillin
Виробник: "Hau Giang United Pharmaceutical Factory-HG Farm", В'єтнам
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 250 мг, 500 мг № 10, № 20, № 100
Діючі речовини: 1 капсула містить амоксициліну - 250.0 мг або 500.0 мг
Фармакотерапевтична група: Препарати групи пеніциліну
Показання: Лікування інфекційно-запальних захворювань викликаних чутливими до препарату мікроорганізмами - інфекції верхніх та нижніх дихальних шляхів, сечостатевої системи, жовчних шляхів, шкіри та м'яких тканин, Лайм-бореліоз, лептоспіроз і т.ін.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.06.02/04818
Термін дії посвідчення: з 10.06.2002 до 10.06.2007
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АМОКСИЦИЛІН
АТ код: J01CA04
Наказ МОЗ: 205 від 10.06.2002


Інструкція для застосування АМОКСИЦИЛІН

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АМОКСИЦИЛІН

(AMOXICILLIN)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: amoxicillin; амоксициліну тригідрат;

основні фізико-хімічні властивості:

капсули по 250мг: тверді желатинові капсули з жовтим непрозорим корпусом та червоною непрозорою кришечкою, якімістять білий або жовтуватий порошок;

капсули по 500 мг: тверді желатинові капсули з жовтим непрозорим корпусом та написом “АМОХ 500” та червоною непрозорою кришечкою з логотипом фірми, якімістять порошок білого або жовтуватого кольору;

склад: 1 капсула містить амоксициліну тригідрат у кількості, еквівалентній 250 мг або 500 мг амоксициліну;

допоміжні речовини: магнію стеарат, тальк очищений.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування; пеніциліни широкого спектра дії. АТС J01С A04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Амоксицилін - напівсинтетичний антибіотик групипеніциліні в, який діє бактерицидно, пригнічуючи синтез клітинної стінкимікро організму. Руйнується бета-лактам азами. Активний відносно такихграм позитивних бактерій, як Streptococcus spp., Pneumococcus spp., Corynebacteriumdiphtheriae, Staphylococcus spp. (за винятком штамів, які продукують бета-лактамази), Enterococcus spp. (за винятком E.faecium), Bacillus anthracisListeria monocytogenes; грам негативних бактерій - Neisseria gonorrhoeae,N.meningitidis, Haemophilus influenzae (за винятком штамів, які продукують бета-лактамази), Bordetella pertussis, Salmonella spp., Shigella spp.,Escherichia coli, Proteus mirabilis, cпірохет (Leptospira spp., Borrelia spp.) та ін.

Не активний відносно індол позитивних штамів Proteus spp, Pseudomonasaeruginosa, Enterobacter spp., Serratia marcescens.

У комбінації з метронідазолом проявляє активність відносно Helicobacterpylori.

Фармакокінетика. Амоксициліндобре всмоктується при прийомі внутрішньо. Прийом їжі не впливає на всмоктування антибіотика. Максимальні концентрації у крові досягаються через 1 - 2 години після прийому препарату. Амоксицилін добре проникає у тканини та рідини організму, включаючи мокротиння та жовч.

Період напів виведення амоксициліну становить 1 - 2 години.

Препарат виділяється в основному нирками, виводиться з сечею в незмінному стані.

Показання для застосування. Амоксицилін застосовується для лікування інфекційно-запальних захворювань, викликаних чутливими до препарату мікро організмами, таких як:

інфекції верхніх та нижніх дихальних шляхів, ЛОР-органів (бронхіт, пневмонія, ангіна, абсцеси легенів, коклюш, отит та ін.);

інфекції сечостатевої системи (пієлонефрит, пієліт, простатит, цистит, уретрит, безсимптомна бактеріурія у дітей та вагітних жінок);

гінекологічні інфекції (септичний аборт; аднексит; ендометрит, гонореята ін.);

інфекції шлунково-кишкового тракту (черевний тиф, шигельоз, сальмонельоз);

інфекції жовчних шляхів (холангіт, холецистит);

інфекції шкіри та м'яких тканин;

Лайм-бореліоз, лептоспіроз.

Препарат застосовується також для профілактики інфекційного ендокардит упри хірургічних втручаннях.

У комбінації з метронідазолом показаний при хронічному гастриті, виразковій хворобі шлунка та дванадцяти палої кишки, що викликані Helicobacter pylori.

Спосіб застосування та дози. Разова доза для дорослих та дітей віком понад 10 років (з масою тіла 40 кг та більше) становить 0,25 - 0,5 г, при тяжкому перебігу хвороби - до 1 г.

Для дітей віком 5 - 10 років разова доза становить 0,25 г; від 2 до 5років - 0,125 г.

Для дітей віком до 2 років добова доза не повинна перевищувати 0,02г/кг маси тіла.

Для дорослих та дітей інтервал між прийомами препарату повинен становити 8 годин.

При лікуванні гострої неускладненої гонореї призначають одноразово 3 гамоксициліну в комбінації з пробенецидом.

У пацієнтів з порушенням функції нирок при кліренсі креатині ну (КК) вмежах від 10 до 40 мл/хв., інтервал між прийомами слід збільшити до 12 годин. Якщо КК становить менш ніж 10 мл/хв., інтервал між прийомами має бути подовжений до 24 годин.

При лікуванні лептоспірозу дорослим призначають по 0,5 - 0,75 г 4 разина день.

Хронічним носіям сальмонельозу (дорослим) призначають по 1 - 2 г 3 разина день.

При хронічному гастриті та пептичній виразці, асоційованими зHelicobacter pylori, призначають по 0,75 г амоксициліну та по 0,5 гметронідазолу 3 рази на добу.

Препарат слід приймати, запиваючи капсули великою кількістю рідини.

Побічна дія. Можливі алергічні реакції: кропив'янка, еритема, набряк Квінке, риніт, кон'юнктивіт, рідко - лихоманка, біль у суглобах, еозинофілі я; дуже рідко - анафілактичний шок. Рідко можливий розвиток дисбактеріозу (особливо у пацієнтів з хронічними захворюваннями або зниженою резистентністю організму).

При застосуванні в комбінації з метронідазолом можливі нудота, діарея, анорексія, запори, біль в епігастральній ділянці, глосит, стоматит; рідко -гепатит, псевдомембранозний коліт, алергічні реакції (кропив'янка, ангіо невротичнийнабряк), інтерстиціальний нефрит, порушення гемопоезу.

При тривалому застосуванні високих доз препарату можливі запаморочення, атаксія, сплутаність свідомості, депресія, периферичні нейропатії, судоми.

Протипоказання.

Інфекційний мононуклеоз.

Підвищена чутливість до пеніциліні в і цефалоспоринів.

Залозиста пропасниця, лімфоцитарна лімфома (можливе підвищення частоти появи макулопапулярного висипу).

Коліт в анамнезі, асоційований з прийняттям антибіотиків.

При застосуванні з метронідазолом - захворювання нервової системи; порушення кровотворення, лімфолейкоз, інфекційний мононуклеоз, вагітність, лактація, підвищена чутливість до похідних нітромідазолу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Амоксицилін не слід застосовувати сумісно з бактеріостатичними антибіотиками (тетрациклін, левоміцетин, еритроміцин таін.). З бактерицидними антибіотиками типу цефалоспорину препарат сумісний. Урикозуричні засоби знижують екскрецію пеніциліні в, тому застосування одночасно з пробенецидом збільшує вміст амоксициліну в крові та подовжує циркуляцію антибіотика в організмі.

Застосування одночасно з антацидами знижує всмоктування амоксициліну.

Оральні контрацептиви: при лікуванні амоксициліном знижується ефективність контрацепції внаслідок зменшення внутрішньо печінкової циркуляції естрогенів. Пацієнтам пропонується застосовувати додаткові засоби контрацепції.

Метотрексат знижує екскрецію амоксициліну (що підвищує ризик токсичної дії); тому пацієнти повинні знаходитись під постійним наглядом.

Антикоагулянти (наприклад, фенідон і варфарин): лікування антибіотиками широкого спектра діїможе змінювати INR (Internetional Normalised Ratio, міжнародний індекс нормалізації - вимірювання протромбі нового часу).

Передозування. Значне передозування може викликати зростання концентрації амоксициліну в сечі. Якщо підтримувати адекватне надходження рідини і відповідне сечовиділення, виникнення ускладнень малоймовірне. Проте можливе виникнення кристалурії. Хворим з порушенням функції нирок можуть знадобитися спеціальні дослідження.

Амоксицилін видаляється із організму шляхом гемодіалізу.

Особливості застосування. Перед призначенням амоксициліну необхідно дослідити пацієнта на чутливість до численних алергенів. Пацієнтам, схильним до алергічних реакцій, препарат призначають з особливою обережністю.

Лікування хворихна запальні процеси ЛОР-органів не слід починати без попереднього бактеріологічного підтвердження.

Застосування амоксициліну не залежить від прийому їжі, значення маєлише достатнє вживання рідини з метою підтримання оптимального діурезу.

Пацієнтам із захворюванням нирок треба проводити аналіз сечі та контроль ниркової функції. При тривалому лікуванні великими дозами потрібноконтролю вати функції печінки.

Амоксицилін у комбінації з метронідазолом не рекомендується призначати пацієнтам віком до 18 років, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту зтривалою діареєю чи блюванням, а також при захворюваннях печінки.

Під час комбінованої терапії з метронідазолом не рекомендовано вживати алкоголь.

Застереження для хворих на цукровий діабет.

До складу капсул входить цукор.

Несумісність амоксициліну з цукрознижувальними препаратами не виявлена.

 

 

 

Вагітність та лактація.

Дослідження на тваринах показали відсутність тератогенного ефекту. Можливість застосування амоксициліну при вагітності у людини обгрунтована також результатами клінічних досліджень.

Грудне вигодовування не є протипоказанням для застосування препарату, оскільки у грудному молоці людини визначається лише слідова кількість амоксициліну.

Препарат не впливає на здатність до керування автомобілем.

Умови та термін зберігання. Зберігати у сухому, недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі. Источник

Термін придатності - 2 роки.

Смотрите также: Цены на Амоксициллин в аптеках




На сайті також шукають: Астин, Дуак інструкція, Флуоксетин застосування, Крушини кора побічні дії, Цефтазидим протипоказання