Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЦЕФАЛЕКСИН-ДАРНИЦЯ
Назва: ЦЕФАЛЕКСИН-ДАРНИЦЯ
Міжнародна непатентована назва: Cefalexin
Виробник: ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м.Київ, Україна
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 0,25 г № 20 (10х2) у контурних чарункових упаковках
Діючі речовини: 1 капсула містить цефалексину - 0.25 г
Фармакотерапевтична група: Антибіотики групи цефалоспоринів
Показання: Інфекції, спричинені чутливими до препарату мікроорганізмами (інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів, сечових шляхів, інфекції шкіри і м'яких тканин, кісток і суглобів, гінекологічні і післяпологові інфекції, септицемія, гонорея та ін.).
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: Р.10.03/07468
Термін дії посвідчення: з 14.10.2003 до 14.10.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЦЕФАЛЕКСИН-ДАРНИЦЯ
АТ код: J01DA01
Наказ МОЗ: 476 від 14.10.2003


    Інструкція для застосування ЦЕФАЛЕКСИН-ДАРНИЦЯ

    ІНСТРУКЦІЯ

    по медичному застосуванню препарату

    ЦЕФАЛЕКСИН-ДАРНИЦЯ

     (CEFALEXIN-DARNITSA)

    Загальна характеристика:

    міжнародна і хімічна назви: Cefalexin,(6R,7R)-7-[®-2-аміно-2-феніл ацетамідо]-3-метил-8-оксо-5-тіа-1-азабіцикло[4.2.0]окт-2-ен-2-карбонова кислота;

    основні фізико-хімічні властивості: тверді желатинові капсули з корпусом і кришечкою жовтого кольору. Вміст капсули – дрібно гранульований порошок білогоабо білого з жовтуватим відтінком кольору;

    склад: 1 капсула містить цефалексину в перерахуванні на 100% безводну речовину 0,25 г;

    допоміжні речовини: м етилцелюлоза водорозчинна, кальцію стеарат, цукор молочний або лактози моногідрат.

    Форма випуску. Капсули.

    Фармакотерапевтическая група. Протимікробні засоби для системного застосування. Цефалоспорини і споріднені речовини. Код АТС J01D A01.

    Фармакологічні властивості.

    Фармакодинамика. Цефалексин-Дарниця - напівсинтетичнийцефалоспориновий антибіотик першого покоління широкого спектра дії, призначений для перорального прийому. Проявляє бактерицидну дію, інгібірує синтезпептидогликана клітинних стінок мікро організмів. Активний відносно грам позитивних (стафілококи, непродуцюючі і продуцюючі пеніцилін азу; стрептококи, пневмококи, палички дифтерії), і грам негативних мікро організмів (менингококи, гонококи, шигели, сальмонели, кишкова паличка). Не ефективний відносно індол позитивнихштамів, палички синьо-зеленого протея, мікобактерій туберкульозу, анаеробних мікро організмів.

    Фармакокінетика. Добре всмоктується у травному тракті. Максимальна концентрація в плазмі крові досягається через 1,5-2 год. після прийому препарату всередину. Зв'язування препарату з білками плазми низьке (10-15 %). Погано проникає через ГЕБ, але проникає в грудне молоко. Практично не піддається біо трансформації в печінці. Виділяється переважно нирками, частково екскретується з жовчю.

    Показання для застосування. Інфекції, викликані чутливими до препарату мікро організмами: інфекції верхніх і нижніх дихальних, сечових шляхів, інфекції шкіри і м'яких тканин, кісток і суглобів, оториноларингологічні інфекції, гінекологічні і післяпологові інфекції, септицемія, гонорея.

    Спосіб застосування і дози. Дозу встановлюють індивідуально з урахуванням тяжкості перебігу і локалізації інфекції, чутливості збудника. Препарат призначають всередину, незалежно від прийому їди, приймають капсули не розжовуючи і запиваючи великою кількістю води. Дорослим призначають у дозі по 0,25 г 4 рази на добу по 0,5 г 2 рази на добу; при важких інфекціях - 4 г задобу. Курс лікування - 7-14 днів. При кліренсі креатині ну 10 мл/хв максимальна добова доза для дорослих –1,5 г. При гонореї Цефалексин-Дарниця призначають: чоловікам - по 3 г на 1 прийом разом з 1,0 г пробенециду; жінкам - по 2,0 г на 1 прийом разом з 0,5 г пробенециду. Лікування Цефалексином-Дарниця варто продовжувати протягом 2 днів після зникнення клінічних симптомів захворювання (за винятком гонореї). При хронічних рецидивуючих інфекціях ускладнених інфекціях сечових шляхів тривалість курсу лікування повинна складати не менше 2тижнів. При інфекціях, викликаних бета-гемолітичним стрептококом групи А, мінімальна тривалість лікування складає 10 днів. Дітям у віці до 10 років уданій лікарській формі препарат не призначають, рекомендується призначати йогоу формі суспензії; у віці 10-14 років середня добова доза - 1-2 г, кратність прийому - 4 рази в добу.

    Побічна дія. У дозі, що рекомендується, препарат звичайно добре переноситься. Можливі диспептичні явища, головний біль, запаморочення, загальна слабість, кандидоз слизової оболонки піхви, свербіж ануса, еозинофілі я, нейтропенія, алергійні реакції, транзиторне підвищення рівня сироватковихамінотрансфер аз, гепатит.

    Протипоказання. Підвищена чутливість до компонентів препарату.

    Передозування. У випадках передозування Цефалексину-Дарниця розвивається біль у животі, нудота, блювання, діарея з можливою домішкою кровіу фекаліях. З боку ЦНС можливий розвиток судомної готовності аж до появигенерализованих судом, особливо в хворих з нирковою недостатністю. З боку печінки можливий розвиток холестазу і псевдохолелитіазу. Іноді спостерігають розвиток геморагічного синдрому внаслідок гіпотромбоцит опенії.

    Лікування: спрямоване на відновлення водно-електролітного балансу. У важких випадках можливе проведення форсованого діурезуекстракорпорального гемодіалізу. При розвитку псевдомембранозного коліту необхідно призначити ванкоміцин. Призначають проти судомні засоби. При розвитку діареї не призначають лоперамід. Специфічного антидоту не існує.

    Особливості застосування. Застосування препарату в періоди вагітності і лактації показано лише в тих випадках, коли передбачувана користь для матері перевищує ризик можливих негативних впливів на плід і немовля. З обережністю призначають при порушеннях функції печінки і/або нирок, показаннях на коліт ванамнезі. Існує можливість перехресної алергії між цефалоспоринами й антибіотиками пеніцилінового ряду. Тому необхідна обережність при призначенніЦефалексину-Дарниця хворим, у яких спостерігалася алергія до пеніцилінам. Ухворих, що приймають цефалоспорини або пеніциліни можлива позитивна реакціяКумбса, а також удавана позитивна реакція сечі на цукор. Під час терапії неслід вживати алкоголь.

    Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Цефалоспорини можуть підсилювати дію непрямих антикоагулянтів. Источник

    Умови і термін зберігання. Зберігають у сухому, захищеному від світлаі недоступному для дітей місці, при температурі не вище 30 °С. Термін придатності - 2 роки.





    На сайті також шукають: Гліцерин, Кофан інструкція, Золоксацин застосування, Флуцинар побічні дії, Фозикард протипоказання