Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЦЕФАЛЕКСИН
Назва: ЦЕФАЛЕКСИН
Міжнародна непатентована назва: Cefalexin
Виробник: ВАТ "Вітаміни", м.Умань, Черкаська обл., Україна
Лікарська форма: Таблетки
Форма випуску: Таблетки по 0,25 г № 10, № 10х2 у контурних чарункових упаковках, № 20 у банках
Діючі речовини: 1 таблетка містить цефалексину - 250.0 мг
Допоміжні речовини: Крохмаль картопляний, цукор молочний, полівінілпіролідон, аеросил, магнію стеарат
Фармакотерапевтична група: Антибіотики групи цефалоспоринів
Показання: Гнійно-запальні процеси різної локалізації, спричинені чутливими до цефалексину мікроорганізмами - інфекції органів системи дихання, шкіри та м'яких тканин, сечостатевого тракту та кісток.
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/3380/01/01
Термін дії посвідчення: з 24.06.2005 до 24.06.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЦЕФАЛЕКСИН
АТ код: J01DA01
Наказ МОЗ: 305 від 24.06.2005


    Інструкція для застосування ЦЕФАЛЕКСИН

    ІНСТРУКЦІЯ

    для медичного застосування препарату

    ЦЕФАЛЕКСИН

    (Cefalexin)

    Загальна характеристика:

    міжнародна та хімічна назви: cefalexin; 7-(D-a-аміно феніл-ацетамідо)-3-метил-3-цефем-4карбонової кислоти моногідрат;

    основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого або білого з жовтуватим відтінком кольору, з плоскою поверхнею, рискою та фаскою. На поверхні таблеток допускаються незначні вкраплення;

    склад: 1 таблетка містить цефалексину 0,25 г або 0,5 г;

    допоміжні речовини: крохмаль картопляний, цукор молочний, полівінілпіролідон, аеросил, магнію стеарат.

    Форма випуску. Таблетки.

    Фармакотерапевтична група. Протимікробні засоби для системного застосування. Цефалоспорини та споріднені речовини. Код АТС J01D A01.

    Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Цефалоспориновийантибіотик, якому притаманна антибактеріальна бактерицидна дія. Має широкий спектр антимікробної дії: активний відносно до грам позитивних (стафілококи, якіне продукують і продукують пеніцилін азу, стрептококи, пневмококи, палички дифтерії) та грам негативних мікроорга-нізмів (менінгококи, гонококи, шигели, сальмонели, кишкова паличка). Не ефективний відносно до синьо гнійної палички, індол позитивних штамів протея, мікобактерій туберкульозу, анаеробних мікро організмів. Механізм бактерицидної дії зумовлений пошкодженням клітинної мембрани бактерії в стадії розмноження (специфічне пригнічення ферментів мембран). Стійкий в кислому середовищі.

    Фармакокінетика. В шлунково-кишковому тракті всмоктується на 30-40 %. При прийомі внутрішньо натщесерце швидко (через 1,5-2 год.) і майже повністю адсорбується, дещо повільніше адсорбується після їди.

    Слабко зв’язується з білками плазми (10-30 %). Біодоступність при пероральному прийомі – понад 90 %. Терапевтична концентрація в крові після одноразового прийому внутрішньо зберігається протягом 4-6 годин. Погано проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр. Практично не підлягає біо трансформації. В значній кількості виділяється нирками в незміненому вигляді, невелика частина виводиться з жовчю, у жінок під час лактації – з молоком.

    Показання для застосування. Інфекції ЛОР – органів і нижніх дихальних шляхів: отит, синусит, ангіна, тонзиліт, фарингіт, пневмонія, бронхопневмонія, емпієма плеври, абсцес легенів,; інфекції сечовивідних шляхів: гострий та хронічний пієлонефрит, цистит, простатит; інфекції шкіри та м’яких тканин: фурункульоз, абсцеси, піодермія, лімфангіїт, гострий та хронічний остеомієліт, гонорея, що спричинені чутливими до препарату мікро організмами.

    Спосіб застосування та дози.

    Таблетки приймають незалежно від прийому їжі, запиваючи водою.

    Дорослі приймають таблетки по 0,25 г 4 рази або по 0,50 г 2 рази на добу. Добову дозу можна підвищити до 2 г, а при важкому перебігу хвороби дозу можливо максимально підвищити до 4 г на добу (4 таблетки по 0,25 г або 2 таблетки по 0,5 г 4 рази на добу).

    Дітям віком до 3 років приймати препарат у вигляді таблеток не рекомендується. Середня доза для дітей з масою тіла менше 40 кг становить 25 –50 мг/кг маси тіла на добу в 4 прийоми (при необхідності таблетку можна розтовкти). Максимальна доза для дітей становить 0,1 г/кг маси тіла на добу, в 4 прийоми. Діти віком 9-12 років з масою тіла більше 40 кг приймають по 1 г (4таблетки по 0,25 г або 2 таблетки по 0,5 г) препарата на добу.

    Після зникнення клінічних симптомів лікування продовжують ще 2 дні.

    Тривалість курсу лікування становить 7 – 14 днів.

    При хронічних рецидивуючих або ускладнених інфекціях сечового шляху лікування проводять не менше 2-х тижнів, при стрептококових інфекціях тривалість терапії не менше 10 днів.

    Передозування. Можливе виникнення диспептичних явищ, підсиленнявираженості побічних явищ (нудота, блювання, біль в животі). При появі цих явищ проведіть промивання шлунка, прийміть активоване вугілля і обов’язково негайно зверніться за медичною допомогою.

    Побічна дія.

     При прийомі Цефалексину можливі нудота, блювання, сухість у роті, втрата апетиту, діарея, алергічні реакції (висип на шкірі, свербіж, дерматит, еозинофілі я, рідко – набряк Квінке, артралгія), кандидоз, головний біль, запаморочення, сонливість. У поодиноких випадках – зміна картини периферичної крові (оборотна лейкопенія, нейтропенія, тромбоцит опенія), транзиторне підвищення активності печінкових трансаміназ, галюцинації. Описані випадки розвитку холестатичноїжовтухи, гепатиту.

    Протипоказання.

     Препарат протипоказаний при гіпер чутливості (алергії) до препаратів групицефалоспоринів. Препарат протипоказаний під час вагітності за відсутності життєвих показань.

    Передозування.

     Можливо виникнення диспептичних явищ, нудоти, блювання, підсилення побічних явищ. При появі цих реакцій проводять промивання шлунка, призначають активоване вугілля; лікування передозування – симптоматичне. Форсований діурез, перитонеальний діаліз і гемодіаліз неефективні.

    Особливості застосування. З обережністю призначають Цефалексин при порушенні функції нирок і печінки, а також хворим, в анамнезі яких є реакціягіпер чутливості до пеніциліні в.

    Не рекомендується призначати під час вагітності за відсутності життєвих показань (потенційна тератогенність досліджена недостатньо). Цефалексинпотрапляє в грудне молоко, тому в період лікування слід утримуватись відгодування груддю. В період застосування препарату можлива позитивна пряма реакція Кумбса, а також хибно позитивна реакція сечі на цукор. Під час лікування не слід вживати алкоголь.

    Вплив на здатність керувати транспортними засобами. Пацієнтам, які відчувають під час застосуванняЦефалексину головний біль, запаморочення, сонливість, не варто сідати за кермо автомобіля або працювати з потенційно небезпечними механізмами.

    Взаємодія з лікарськими засобами. Не слід одночасно призначати Цефалексин з непрямими антикоагулянтами, через посилення дії останніх.

    При одночасному застосуванні Цефалексину та пеніциліні в можлива перехресна алергія при підвищеній чутливості до пеніциліну.

    Умови та термін зберігання. Зберігати в сухому, захищеному від світла місці при температурі 15 – 25 оС. Зберігати в недоступному для дітей місці. Источник

    Термін придатності – 2 роки.





    На сайті також шукають: Куріозин, Метопролол інструкція, Ампіокс застосування, Алкотест побічні дії, Ацикловір протипоказання