Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

АЗОПРОЛ РЕТАРД
Назва: АЗОПРОЛ РЕТАРД | Шукати АЗОПРОЛ РЕТАРД в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Metoprolol
Виробник: "EMCURE PHARMACEUTICALS LTD" для "Actavis group HF", Індія/Ісландія
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, пролонгованої дії по 25 мг № 10х3
Діючі речовини: 1 таблетка містить: S(-)метопрололу сукцинат 23,75 мг еквівалентно S(-) метопрололу тартрату 25 мг
Допоміжні речовини: Гідромелоза, кальцію фосфат двоосновний, лактози моногідрат, манітол, повідон, поліетиленгліколь 6000, кислота стеаринова, кремнію діоксид колоїдний, тальк, натрію стеарилфумарат, барвник opadry white OY-IN-58910
Фармакотерапевтична група: Бета-адреноблокатори
Номер реєстраційного посвідчення: UA/5554/01/02
Термін дії посвідчення: з 15.12.2006 до 15.12.2011
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату АЗОПРОЛ РЕТАРД
АТ код: C07AB02
Наказ МОЗ: 834 від 15.12.2006


Інструкція для застосування АЗОПРОЛ РЕТАРД

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АЗОПРОЛРЕТАРД

(ASOPROLRETARD)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назви: S(-) metoprolol*;

Формула; Біс [2S-1-[4-2метоксіетил)-феноксил]-3-[(1-мелілетил) аміно]-2-пропанол] сукцинат;

основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору, круглої форми з двоопуклою поверхнею, вкриті плівковою оболонкою;

таблетки 12,5 мг мають лінію розлому на одній стороні;

таблетки 25 мг мають напис “25” на одній стороні;

склад: 1 таблетка містить:

 S(-) метопрололу сукцинат

11,875 мг, що еквівалентно

 S(-) метопрололу тартрату 12,5 мг;

  або

 S(-) метопрололу сукцинат

23,75 мг, що еквівалентно

 S(-) метопрололу тартрату 25 мг;

або

 S(-) метопрололу сукцинат

47,50 мг, що еквівалентно

 S(-) метопрололу тартрату 50 мг;

допоміжні речовини: гідромелоза, двоосновний кальцію фосфат, лактози моногідрат, манітол, повідон, полі етиленгліколь 6000, кислота стеаринова, колоїдний діоксид кремнію, тальк, натрію стеарилфумарат, барвникopadry white OY-IN-58910.

Форма випуску. Таблетки, вкриті оболонкою, пролонгованої дії.

Фармакотерапевтична група. Селективні блокаториβ-адренорецепторів.

Код АТС С 07А В 02.

Фармакологічні властивості. Фармакодинаміка. Метопролол- селективний β1-блокатор, є рацемічною сумішшю S- та R-ізомерів. Здатність селективно блокувати β1-рецептори притаманналівообертаючому S(-) ізомеру, в той час як R(+) ізомер не забезпечує позитивного терапевтичного впливу. Активність між S : R ізомерами дорівнює 33:1 завдяки більшій спорідненості S-метопрололу до β1-рецепторів ніж у R-форми. Рандомізоване, подвійне сліпе клінічне дослідження довело, що S (-) метопролол у дозі

50 мг має таку ж активність, як рацемічнийметопролол у дозі 100 мг.

Антигіпертензивна дія обумовлена зменшенням серцевого викиду і синтезу реніну, пригніченням активності ренін-ангіотензинової системи, відновленням чутливості барорецепторів, щозменшує периферичні симпатичні впливи. Антиангінальний ефект є наслідком зменшення частоти і сили серцевих скорочень, енерг етичних витрат і потреби міокарда в кисні. Зменшує частоту і важкість нападів стенокардії, показник смертності у пацієнтів з діагностованим інфарктом міокарда, підвищуєпереносимість навантажень. При тривалому використанні метопролол підвищує виживаність та знижує частоту госпіталізації при хронічній серцевій недостатності завдяки покращанню функції лівого шлуночка. Метопрололу сукцинатредукує ризик летального результату (включаючи раптову смерть), виникнення повторного інфаркту (у т. ч. у пацієнтів з цукровим діабетом) і поліпшує якість життя пацієнтів з гострим інфарктом міокарда та ідіопатичною дилатаційноюкардіоміопатією. Анти аритмічна дія виявляється в усуненні аритмогеннихсимпатичних впливів на провідну систему серця, уповільненні синусового ритму і швидкості розповсюдження збудження через AV-вузол, гальмуванні автоматизму і подовженні рефрактерного періоду. Метопролол має незначниймембраностабілізуючий ефект і не виявляє активності часткового агоніста.

Метопролол знижує або інгібує агоністичний вплив насерцеву діяльність катехоламінів, що виділяються при нервових і фізичних стресах. Метопролол має здатність перешкоджати збільшенню частоти серцевих скорочень, хвилинного об’єму і посиленню скоротливості серця, а також підвищенню артеріального тиску, викликаного різким викидом катехоламінів.

Завдяки пролонгованій формі, при застосуванніАзопролу ретарду спостерігається постійна концентрація метопрололу в плазмі протягом 24 годин, що забезпечує стійкий клінічний ефект та зменшується потенційний ризик побічних ефектів, що спостерігаються при пікових концентраціях препарату в плазмі, наприклад, брадикардія і слабість у ногах приході. Стабільний ефект, як і при лікуванні іншими β-блокаторами, досягається після 2-3 тижнів терапії.

Метопролол у меншому ступені, ніж неселективніβ-адреноблокатори, впливає на продукцію інсуліну і вуглеводний обмін.

Фармакокінетика. S(-) метопролол добре абсорбується після внутрішнього прийому, пік плазмової концентрації 55,98 нг/мл настає через 6,83 ± 1,52 години після прийому. Біодоступність однієї дози приблизно 94,54%. Біодоступність може збільшуватись, якщо метопролол приймають з їжею.

Дуже незначна кількість метопрололу зв’язується збілками. Метопролол проникає крізь плаценту, а також в грудне молоко.

Метопролол в значній кількості метаболізуєтьсяферментами системи цитохром Р450 в печінці. Елімінація проходить в основному через метаболізм в печінці, в середньому період на півжиття становить 6,83 ± 1,52 години. Фармакокінетичні параметри не залежать від віку пацієнтів.(Як правило, більше 95% пероральної дози препарату виводиться із сечею. Приблизно 5% даної дози виводиться із сечею в незмінному стані. У пацієнтів літнього віку не спостерігається значних змін у фармакокінетиці метопрололу в порівнянні з пацієнтами молодого віку. Системна біодоступність і виведенняметопрололу не міняється в пацієнтів зі зниженою функцією нирок.)

Показання для застосування.

Артеріальна гіпертензія.

Стенокардія.

Хронічна серцева недостатність у стадії компенсації (у складі комплексної терапії) терапії з діуретиками, інгібіторами АПФ, серцевими глікозидами).

Попередження коронарної смерті та повторного інфаркту міокарда після гострої фази інфаркту міокарда.

Тахіаритмії.

Спосіб застосування та дози. Препарат призначається лікарем.

Азопрол ретард приймають 1 раз на добу, бажано зранку.

Гіпертензія: рекомендована доза у пацієнтів з артеріальною гіпертензією легкої або середньої тяжкості становить 25 мгАзопролу ретарду і може бути збільшена до 50 – 100 мг 1 раз на добу/або в комбінації з іншими антигіпертензивними препаратами.

Стенокардія: початкова доза становить 25 мг 1раз/добу. При недостатній клінічній відповіді можливе підвищення добової дозидо 50 – 100 мг і/або додаткове призначення інших антиангінальних препаратів. Рекомендована доза становить 50 – 100 мг раз на добу. Якщо необхідно, препарат можливо комбінувати з іншими препаратами, що застосовуються при стенокардії.

Серцева недостатність: пацієнти повинні знаходитися у стадії компенсації хронічної серцевої недостатності без епізодів загострення протягом останніх 6 тижнів і без змін в основній терапії протягом останніх 2тижнів.

Терапія серцевої недостатності β-блокаторами іноді може призвести до тимчасового погіршення симптоматичної картини. У деяких випадках можливе продовження терапії або зниження дози, а в деяких може виникнути необхідність відміни препарату. Початок терапії повинен проводитися під наглядом лікаря.

Стабільна серцева недостатність, ІІ функціональний клас: рекомендована початкова доза Азопролу ретарду на перші два тижні становить 12,5 мг раз на добу. Після двох тижнів дозу можливо збільшити до 25мг раз на добу, та потім дозу можна збільшувати в два рази кожнен другий тиждень. Цільова доза для тривалого лікування становить 100 мг раз на добу.

Стабільна серцева недостатність, ІІІ - IVфункціональні класи: рекомендована початкова доза становить 6,25 мг раз надобу. Після 1-2 тижнів дозу можна збільшити до 12,5 мг раз на добу, потім, після ще 2 тижнів, дозу можливо збільшити до 25 мг раз на добу. У пацієнтів, що толерантні до високих доз, доза може бути збільшена у два рази кожнен другий тиждень до максимальної дози 100 мг на добу. У період збільшення дози пацієнт повинен знаходитися під спостереженням, оскільки в деяких пацієнтів симптоми серцевої недостатності можуть погіршитися. У випадку гіпотензії і/або брадикардії можливе зменшення супутньої терапії або зниження дози Азопролу ретард.

Серцеві аритмії: Доза, що рекомендується – 25 – 100мг Азопролу ретарду 1 раз на добу.

Профілактичне лікування після інфаркту міокарда: лікування тривале з дозою до 100 мг раз на добу.

Побічна дія. Можливі такі небажанімедикаментозні реакції з боку:

- центральної нервової системи: (підвищена втомлюваність, головний біль, запаморочення, зниження концентрації. Рідко: парестезії, судоми, депресія, зниження уваги, сонливість, безсоння, нічні кошмари, сплутаність свідомості, порушення пам’яті, галюцинації, сексуальнадисфункція;

- органів чуття: рідко – порушення зору, зниження секреції слізної залози, кон’юнктивіт, шум у вухах, зниження слуху;

- серцево-судинної системи: синусова брадикардія, артеріальна гіпотензія, ортостатична гіпотензія. Рідко – зниження скоротливості міокарда, посилення симптомів серцевої недостатності, AV- блокада І ступеня, порушення провідності і ритму серця, кардіалгія, у пацієнтів з синдромом Рейнопосилення порушень периферичного кровообігу;

- системи травлення: нудота, блювання, біль уживоті, сухість в роті, запори, діарея, в окремих випадках – порушення функції печінки, відхилення показників печінкових ферментів, зміна відчуття смаку;

- шкіри: нечасто – висип, псоріазоподібні шкірні реакції, гіперемія шкіри, фото дерматозпітливість. Рідко: оборотна алопеція. Дуже рідко – загострення псоріазу;

- дихальної системи: закладеність носа, бронхоспазм, задишка;

- ендокринної системи: гіперглікемія (у хворих зінсулін незалежним цукровим діабетом), гіпоглікемія (у хворих, що приймають інсулін);

- алергічних реакцій: кропив’янка, свербіж шкіри, висипання;

- системи крові: тромбоцит опенія;

- опорно-рухової системи: артралгії, міалгії;

- порушення статевої функції.

Протипоказання. Протипоказаннями до застосування Азопролу ретарду є атріовентрикулярна блокада другого або третього ступеня, нестабільна або некомпенсована серцева недостатність (набряк легень, гіпоперфузія або гіпотензія), а також пацієнтам з тривалим або періодичнимінотропним лікуванням із застосуванням агоністів β-рецепторів. Клінічно значима синусова брадикардія, синдром слабкості синусового вузла, кардіогеннийшок, важке порушення периферичного артеріального кровообігу. Метопролол неможна призначати пацієнтам з підозрою на гострий інфаркт міокарда, якщо частота серцевих скорочень нижче 55 уд/хв., інтервал PQ > 0,24 сек. або систолічний кров’яний тиск менше 100 мм. рт. ст. Препарат протипоказаний пацієнтам, у якихє надчутливість до будь-якого з компонентів препарату чи до іншихβ-адреноблокаторів.

Передозування. При передозуванні внаслідок застосування доз лікарського засобу, що значно перевищують рекомендовану, можливі прояви важкої гіпотензії, синусової брадикардії, атріовентрикулярної блокади, серцевої недостатності, кардіогенного шоку, зупинка серця, бронхоспазм, порушення свідомості/кома, нудота, блювання, ціаноз.

Лікування проводять шляхом введення активованого вугілля та промивання шлунка. У разі тяжкої артеріальної гіпотензії, брадикардії або загрози серцевої недостатності слід вводити β1-агоніст (наприклад, преналтерол) внутрішньо венно з інтервалом 2-5 хвилин або інфузійно, до досягнення терапевтичного ефекту. За відсутності β1-агоністаможливо вводити допамін або атропін. Якщо ефект не досягнутий можливе застосування інших симпатоміметиків, добута міну або норадреналіну. Можливе також введення глюкогону

1 – 10 мг. Може виникнути необхідність встановити водія ритму. Для зняття бронхоспазму вводять внутрішньо венно β2-агоніст. Необхідно враховувати, що дози антидотів значно вищі за встановлені терапевтичні, тому що рецептори при передозуванні бета-блокаторами знаходяться у зв’язаному стані.

Особливості застосування. Пацієнтам, що лікуються бета-блокаторами, не слід застосовувати внутрішньо венні антагоністи кальцію типу верапамілу. Пацієнти з серцевою недостатністю в стані декомпенсації повинні приймати лікування незалежно від прийому Азопролу ретарду. Не рекомендується раптово відміняти бета-блокатори. Раптова відміна бета-блокаторів небезпечна, вона може посилити симптоматику серцевої недостатності, а також підвищує ризик інфаркту міокарда іраптової смерті. Тому відміна препарату повинна проходити в декілька етапів поступово знижуючи дозу в половину на кожному етапі, остання доза повинна становити 12,5 мг, що дається протягом чотирьох діб. Якщо з’явились симптоми відміни, необхідно уповільнити швидкість відміни. При проведенні на фоні лікування оперативного втручання, засобом вибору повинен бути анестезуючий засіб з найменшою негативною інонотропною дією. Дуже рідко в пацієнтів з наявним порушенням AV-провідності середнього ступеня може наставати погіршення (можливий результат - AV-блокада). Якщо на фоні лікування розвилася брадикардія, дозу Азопролу ретарду необхідно зменшити або варто поступово відмінити препарат. У пацієнтів з бронхіальною астмою, які приймають β2-агоністи (у таблетках або у аэрозолі), при додаванні до лікування Азопролу ретарду, можебути потрібна зміна (збільшення) дози β2-агоністів. У пацієнтів з цукровим діабетом необхідна корекція дози протидиабетичних препаратів і ретельний контроль рівня глікемії. Немає необхідності коректувати дози в пацієнтів з порушенням функції нирок. Як правило, необхідність у корекції дозиу пацієнтів з порушенням функції печінки (наприклад, цироз печінки), невиникає, оскільки метопролол зв’язується з білками лише в незначному ступені (5-10%). При наявності симптомів серйозного порушення функції печінки варто розглянути можливість зниження дози препарату. Немає необхідності коректувати дози в пацієнтів похилого віку. Застосування Азопролу ретарду у дітей непроводилось.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Пацієнти повинні знаходитися під ретельним спостереженням, якщо вони одночасно з препаратом “Азопрол ретард” приймаютьгангліоблокатори, інші β-адреноблокатори (наприклад, очні краплі) або інгібітори МАО.

У тому випадку, коли необхідно відмінити супутню терапію клонідином, β-блокатор необхідно відмінити за кілька днів довідміни клонідину.

У пацієнтів, що одночасно з препаратом Азопрол ретардприймають антагоністи кальцію та інші анти аритмічні засоби (наприклад, верапаміл і ділтіазем, аналоги хінідіну або аміодарон), можливі негативніінотропні і хронотропні ефекти. Пацієнтам, що приймають β-адреноблокатори, не слід призначати внутрішньо венно антагонисти кальцію типу верапамілу.

У пацієнтів, що одержують лікуванняβ-адрено блокаторами, інгаляційні анестетики підсилюють кардіодепресивнийефект.

Індуктори або інгібітори метаболізму можуть впливати на концентрацію метопрололу в плазмі. Наприклад, концентрація метопрололу вплазмі знижується при прийомі рифампіцину або може підвищуватися при прийоміциметидину, алкоголю, гідралазину й інгібіторів зворотного захоплення серотоніну (пароксетину, флуоксетину і сертраліну).

При супутньому лікуванні індометацином або іншими препаратами, що інгібують простагландин-синтетазу, антигіпертензивний ефектβ-блокаторів може знижуватися.

При супутньому прийомі β-адреноблокаторів можебути потрібно змінити дозу пероральних антидіабетичних засобів.

Застосування в період вагітності і годування груддю. Як і інші препарати Азопрол ретард не можна призначати під час вагітності і годування груддю, за винятком тих випадків, коли застосування Азопролу ретардує життєво необхідним. Як і інші антигіпертензивні препарати,β-адреноблокатори можуть викликати побічні ефекти (наприклад, брадикардію) у плоду, немовлят або дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні.

З обережністю слід застосовувати під час роботи водіям транспортних засобів і людям, професія яких пов’язана з підвищеною концентрацією уваги.

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25º С.

Зберігати в місцях, недоступних для дітей!

Не застосовувати після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці! Источник

Термін придатності – 2 роки.

Смотрите также: Цены на Азопрол ретард в аптеках




На сайті також шукають: Вартек, Хепель інструкція, Гордокс застосування, Сингуляр побічні дії, Тебрис протипоказання