основні фізико-хімічні властивості: насіння еліптичне, тверде, злегка звужене з однієї сто-рони, обведене по краю обідком. Поверхня насіння глянцева або матова, гладенька або шоро-хувата. Колір насіння білий, білий з жовтуватим або сіруватим відтінком, винятково зелену-вато-сірий або жовтий. Запах відсутній. Смак насіння, очищеного від лушпиння, маслянис-тий, солодкуватий;
Фармакологічні властивості. Насіння гарбуза містить олію жирну (до 20 %), до складу якої входять кислоти лінолева, олеїнова, пальмітинова і стеаринова, фітостерин кукурбітол, речовини смолисті, кислоти органічні, вітаміни групи В, кислоту аскорбінову івиявляє протиглистнудію при інвазіях стьожковими глистами (свинячі, бичачі, карликові цепні, лентець широкий та ін.).
Фармакокінетикане вивчалась, в зв’язку зтим, що лікарські засоби рослинного походження містять різні біологічно активні речовини.
Показання для застосування. Застосовують, в основному, при поганій переносимості інших антигельмінт них засобів для дегельмінтизації при носійстві різних стьожкових глистів.
Спосіб застосування та дози. 300 г (для дорослих) насіння із збереженою внутрішньою сіро-зеленою оболонкою розтирають невеликими порціями в ступці, останню порцію змива-ють 3 столовими ложками води. До розтертого насіння можна додати 100 г меду і перемі-шати. Приймають внутрішньо натщесерце всю суміш, лежачи у ліжку, невеликими порціями протягом 1 години; через 3-4 години приймають проносне, а через 30 хв ставлять клізму. Прийом їжіможе бути тільки після дефекації, викликаної клізмою або проносним.
Дітям на денний прийом призначають: у віці 3-4років – 75 г насіння, 5-7 років – 100 г, 8-10 років – 150 г, 10-15 років –200-250 г.
Побічна дія. Алергічні реакції при підвищеній індивідуальній чутливості.
Протипоказання. Індивідуальнанепереносимість до речовин, які містяться в лікарському засобі.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Не вивчалася.
Передозування. Не спостерігалося.
Особливості застосування. Приймають внутрішньо натщесерце. Источник
Умови та термін зберігання. Насіння зберігають усухому, захищеному від світла та недоступному для дітей місці. Термін зберігання - 3 роки.