Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ФОРКАЛ
Назва: ФОРКАЛ | Шукати ФОРКАЛ в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Calcitriol
Виробник: "Kusum Healthcare", Індія
Лікарська форма: Капсули
Форма випуску: Капсули по 0.25 мкг № 10х3
Діючі речовини: 1 капсула містить кальцитріолу - 0.25 мкг
Фармакотерапевтична група: Група вітаміну Д
Показання: Підтверджений постменопаузальний остеопороз; ниркова остеодистрофія у хворих із хронічною нирковою недостатністю; післяопераційний гіпопаратиреоз; ідіопатичний гіпопаратиреоз; вітамін-D-залежний рахіт тощо.
Термін придатності:
Номер реєстраційного посвідчення: UA/0081/01/01
Термін дії посвідчення: з 24.11.2003 до 24.11.2008
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ФОРКАЛ
АТ код: A11CC04
Наказ МОЗ: 542 від 24.11.2003


Інструкція для застосування ФОРКАЛ

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ФОРКАЛ

(PHORCAL)

Загальна характеристика:

міжнародна та хімічна назва: кальцитріол;

основні фізико-хімічні властивості: оранжевого кольору, овальної форми, м’які желатинові капсули, якімістять маслянисту рідину;

склад:1 капсула містить: кальцитріолу В. Р. 0,25 мкг;

допоміжні речовини: олія кукурудзяна;

желатинова оболонка: желатин, гліцерин, сорбітол 70% розчин, натрію метилпарабен, натрію пропіл парабен, барвник (сонячний захід жовтий), титану двоокис, вода очищена.

Форма випуску. Капсули.

Фармакотерапевтична група. Препарати вітаміну D та його аналоги.

Код АТС А 11С С 04.

Фармакологічні властивості. Кальцитріол - один із найважливіших активних метаболітів вітаміну D3. Він звичайно утворюється в ниркахзі свого попередника, 25-гідроксихолекальциферолу. У нормі організм людини виробляє 0.5-1.0 мкг кальцитріолу за добу, у період посиленого розвитку кісток (ріст або вагітність) - трохи більше. Кальцитріол сприяє всмоктуванню кальцію в кишечнику і регулює мінералізацію кісток. Фармакологічний ефект разової дозикальцитріолу триває 3-5 днів.

Ключова роль кальцитріолу в регуляції кальцієвого обміну, що полягає в стимуляції активності остеобластів кістяка, являє собою надійну фармакологічну основу для його терапевтичної дії приостеопорозі.

Фармакокінетика.

Всмоктування.

Кальцитріол швидко всмоктується в кишечнику. Після одноразового перорального прийому 0.25-1.0 мкг препарату максимальна концентрація в сироватці досягається через 3-6 годин. При повторному прийомі рівноважні концентрації досягаються в межах 7 діб і залежать від величини дози.

Розподіл

Після одноразового перорального прийому 0.5мкг Форкала середнє значення концентрації кальцитріола в сироватці піднімалося від вихідної величини 40.0±4.4 пкг/мл до 60.0±4.4 пкг/мл через 2 години, апотім падало до 53.0±6.9 через 4 години, до 50.0±7.0 через 8 годин, до 44±4.6через 12 годин і 41.5±5.1 пкг/мл через 24 години.

У крові кальцитріол та інші метаболіти вітаміну D зв'язуються зі специфічними білками плазми.

Можна припустити, що екзогенний кальцитріолпроникає із крові матері в кровоток плода та в грудне молоко.

Метаболізм

Було ідентифіковано кілька метаболітівкальцитріолу, кожний із яких має різні властивості вітаміну D:1α,25-дигідрокси-24-оксохолекальциферол,1α,23,25-тригідрокси-24-оксохолекальциферол,1α,24R,25-тригідроксихолекальциферол, 1α,25R-дигідроксихолекальциферол-26,23S-лактон,1α,25S,26-три-гідроксихолекальциферол,1α,25-дигідрокси-23-оксохолекальциферол,1α,25R,26-тригідрокси-23-оксохолекальциферол і 1α-гідрокси-23-карбокси-24,25,26,27-тетранорхолекальциферол.

Виведення

Період напів виведення кальцитріолу із сироватки становить 9-10 годин. Однак фармакологічна дія одноразової дозикальцитріолу триває не менш 7 діб. Кальцитріол виводиться з жовчю. Після внутрішньо венного введення міченого кальцитріолу здоровим добровольцям у межах 24 годин близько 27% радіо активності виявляється в калі і близько 7% - у сечі. Після перорального прийому 1 мкг міченого кальцитріолу здоровими добровольцями близько 10% загальної радіо активності виявляється в сечі протягом 24 годин. На 6-й день після внутрішньо венного введення міченого кальцитріолу в сечі виявляється 16%, а в калі - 49% сумарної радіо активності.

Фармакокінетика в особливих випадках

У хворих з нефротичним синдромом або ухворих, що знаходяться на гемодіалізі, рівні кальцитріолу в сироватці знижені, а максимальна концентрація досягається пізніше.

Показання для застосування. Підтверджений пост менопаузальний остеопороз; ниркова остеодистрофія у хворих із хронічною нирковою недостатністю, особливо які знаходяться на гемодіалізі; після операційний гіпопар атиреоз; ідіопатичнийгіпопар атиреоз; псевдогіпопар атиреоз; вітамін-D-залежний рахіт; гіпофосфатемічний вітамін-D-резистентний рахіт (фосфат-діабет).

Спосіб застосування та дози.

Під час терапії кальцитріолом доза залежить від виду і тяжкості гіпокальціємії пацієнта і повинна підбиратися індивідуально для підтримки концентрацій кальцію в сироватці на рівні 9 – 10 мг/дл.

При нирковій недостатності: Для лікування гіпокальціємії і наслідківостеопорозу у пацієнтів із хронічною нирковою недостатністю, які знаходяться надіалізі, звичайна вихідна оральная доза кальцитріолу для дорослих становить 0.25 мкг/добу при інтервалах від 4- до 8 тижнів. Для більшості пацієнтів, які знаходяться на гемодіалізі, необхідні дози кальцитріолу 0.5-1.0 мкг/доба. Удітей старше 6 років, які знаходяться на гемодіалізі, застосовуються дозикальцитріолу 0.25-2.0 мкг/добу для збільшення вмісту кальцію в сироватці ізниження концентрації паратиреоїдного гормону.

Додіалізний період: Для лікування вторинного гіперпаратиреоїдизму іостеопорозу у дорослих і дітей віком 6 років і старше з нирковою недостатністю від помірної до тяжкої, звичайна початкова доза кальцитріолу становить 0.25 мкг 1 раз у добу. При необхідності доза може бути збільшена до 0.5 мкг 1 раз надобу.

Гіпопаратиреоїдизм і псевдогіпопаратиреоїдизм, рахіт: Для лікуваннягіпопаратиреоїдизму і псевдогіпопаратиреоїдизму у дорослих і дітей віком 1 рікі старше звичайна початкова доза кальцитріолу становить 0.25 мкг/добу. Дозаможе бути збільшена на термін від 2 до 4 тижнів. Для більшості дорослих і дітей віком 6 років і старше необхідні дози кальцитріолу 0.5-2.0 мкг/добу. Для більшості дітей віком 1-5 років з гіпопаратиреоїдизмом необхідні дозикальцитріолу 0.25-0.75 мкг/добу.

Дози при інших станах: У дітей старше 6 років і деяких дорослих з вітамінD-залежним рахітом застосовувалися дози кальцитріолу 1мкг/добу для контролю вмісту кальцію в сироватці і лікування рахіту або остеомаляції. Допускається одночасне застосування фосфатних солей.

Побічна дія. ВітамінD зазвичай добре переноситься. Можуть виникати такі побічні ефекти: нудота, блювота, втрата апетиту, запор, діарея, болі в шлунку, спрага, слабкість, головний біль, сонливість, запаморочення, болі в кістках, сухість у роті, підвищене сечовипускання, рідко - незначне підвищення АЛТ, АСТ у плазмі. Можливі алергічні реакції (свербіж, висипи).

Протипоказання. Препарат протипоказаний при підвищеній чутливості до будь-якого інгредієнта, що входить до складу препарату. Гіперкальціемія, гіпермагніемія, гіперфосфатемія (за вийнятком гіперфосфатемії пригіпопар атиреозі), періоди вагітності і лактації, виразкова хвороба шлунка та дванадцяти палої кишки, захворювання печінки, нефролітіаз.

Передозування. Симптоми передозування можуть включати слабкість, головний біль, втрату апетиту, нудоту, блювоту, спазми шлунка, запаморочення ішум у вухах. Специфічного антидота не має. У разі передозування лікування повинне бути симптоматичним.

Особливості застосування. Існує тісний зв'язок між лікуваннямкальцитріолом і виникненням гіперкальціємії. Гіперкальціємія може викликатисьраптовим збільшенням надходження кальцію в організм при зміні харчування (наприклад, підвищеному споживанні молочних продуктів) чи безконтрольному прийомі препаратів кальцію. При застосуванні Форкалу обов'язково необхідне дотримання запропонованої дієти; пацієнтів слід також навчити розпізнавати симптоми гіперкальціємії.

Особливо великому ризику розвиткугіперкальціємії піддаються хворі, тривалий час прикуті до ліжка, наприклад, ті, що перенесли операцію.

Кальцитріол збільшує вміст неорганічних фосфатів у сироватці. Цей ефект, будучи бажаним у хворих з гіпофосфатемією, потребує обережності стосовно хворих з нирковою недостатністю через небезпеку ектопічної кальцифікації. У таких випадках слід підтримувати вміст фосфатів уплазмі на нормальному рівні (2-5 мг/100 мл, чи 0.65-1.62 ммоль/л) шляхом перорального прийому препаратів, що зв'язують фосфати, і низько фосфатної дієти.

Хворим з вітамін-D-резистентним рахітом (сімейною гіпофосфатемією), що одержують Форкал, потрібно продовжувати пероральний прийом фосфатів. Необхідно, однак, пам'ятати про стимуляцію кишкового всмоктування фосфатів під дією Форкалу, оскільки цей ефект може змінити потребув додатковому введенні фосфатів. Необхідно регулярно визначати вміст кальцію, фосфору, магнію і лужної фосфатази в сироватці, а також кальцію і фосфатів удобовій сечі. У ході стабілізуючої фази лікування Форкалом необхідно контролю вати вміст кальцію в сироватці крові не рідше 2 разів на тиждень.

Оскільки кальцитріол - найефективніший метаболіт вітаміну D із всіх існуючих, під час лікування Форкалом не слід призначати інші препарати вітаміну D, щоб уникнути розвитку гіпервітамінозу D.

Якщо хворий переводиться з ергокальциферолу (вітамін D2) на кальцитріол, нормалізація вмісту ергокальциферолу вкрові може зайняти кілька місяців.

Хворим з нормальною функцією нирок, що приймають Форкал, потрібно уникати зневоднювання, стежачи за достатнім надходженням рідини.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами. Оскільки кальцитріол - один із найважливіших активних метаболітів вітаміну D3, щоб уникнути можливих адитивних ефектів і гіперкальціємії на час лікування Форкалом слід припинити прийом лікарських доз вітаміну D і його похідних.

Хворим потрібно суворо дотримуватись дієтичних рекомендацій, що особливо стосуються споживання кальцію, а також уникати неконтрольованого додаткового прийому препаратів, що містять кальцій.

Одночасне лікування ті азидними діуретикамизбільшує ризик гіперкальціємії. Хворим, що одержують препарати наперстянки, дозу кальцитріолу потрібно підбирати дуже обережно, оскільки гіперкальціємія уних може провокувати аритмії.

Існує функціональний антагонізм між аналогами вітаміну D, що посилюють всмоктування кальцію, і кортикостероїдами, що його пригнічують.

Препарати, що містять магній (наприклад, антациди), можуть викликати гіпермагніємію і тому не повинні призначатися хворим, які отримують лікування програмним гемодиалізом під час лікуванняФоркалом.

Оскільки Форкал впливає на транспорт фосфатів у кишечнику, нирках і кістках, доза препаратів, що зв'язують фосфати, повинна бути скоригована залежно від рівня фосфатів у сироватці (у нормі - 2-5мг/100 мл, чи 0.65-1.62 ммоль/л).

Застосування таких індукторів ферментів, якфенитоїн чи фенобарбітал, може посилити метаболізм і тим самим знизити концентрацію кальцитріолу в сироватці, тому при одночасному застосуванні цих препаратів можуть знадобитися більш високі дози кальцитріолу.

Холестирамін може зменшувати кишкове всмоктування жиророзчинних вітамінів і, в тому числі, кальцитріолу.

Слід дотримуватися обережності у пацієнтів, що приймають дигоксин, холестирамин, колестипол, мінеральне масло, триазиднідіуретики, фенобарбітал, фенітоїн, стероїди.

Умови та термін зберігання. Зберігати в недоступному для дітей, сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 25 С. Источник

Термін зберігання – 24 місяці.

Смотрите также: Цены на Форкал в аптеках




На сайті також шукають: Алпростан, Тафлотан інструкція, Застосування препарату Тауфон, Інструкція з використання Меронем, Показання для застосування Зидолам, Рантак побічні дії, Симепар протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Дифлазон