Нормативна база

Лікарські засоби

Інші розділи

Зворотній зв'язок

ЗИЛТ®
Назва: ЗИЛТ® | Шукати ЗИЛТ® в аптеках →
Міжнародна непатентована назва: Clopidogrel
Виробник: "KRKA d.d.Novo mesto";"KRKA Farma, d.o.o., DPC Jastrebarsko Cvetkovici bb" для "KRKA Farma d.o.o., Zagreb", Словенія/Хорватія/Хорватія
Лікарська форма: Таблетки, вкриті оболонкою
Форма випуску: Таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 75 мг № 28
Діючі речовини: 1 таблетка містить клопідогрелю - 75.0 мг
Допоміжні речовини: Лактоза безводна, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль попередньо клейстеризований, макрогол 6000, олія рицинова гідрогенізована, гідроксипропілметилцелюлоза, титану діоксид (Е171), заліза оксид (Е 172), тальк, пропіленгліколь
Фармакотерапевтична група: Антиагреганти
Показання: Профілактика ішемічного інсульту, інфаркту міокарда, раптової смерті внаслідок судинного захворювання у пацієнтів із симптоматичною формою атеросклерозу: перенесений ішемічний інсульт (від 7 днів до 6 місяців), інфаркт міокарда (від кількох днів до 35 дн
Термін придатності: 2р.
Номер реєстраційного посвідчення: UA/2903/01/01
Термін дії посвідчення: з 01.04.2005 до 01.04.2010
Термін дії реєстраційного посвідчення закінчився.
Пошук даних про реєстрацію препарату ЗИЛТ®
АТ код: B01AC04
Наказ МОЗ: 309 від 23.05.2006


Інструкція для застосування ЗИЛТ®

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарат

ЗИЛТ®

(ZYLLT®)

Загальна характеристика:

міжнародна назва: clopidogrel;

основні фізико-хімічні властивості: круглі, рожеві, злегка двоопуклі таблетки, вкриті плівковою оболонкою;

склад: 1 таблетка містить клопідогрелю 75 мг у вигляді гідросульфатуклопідогрелю;

допоміжні речовини: лактоза безводна, целюлоза мікрокристалічна, крохмаль попередньо клейстеризований, макрогол 6000, олія рицинова гідрогенізована, гідроксипропілметил-целюлоза, титану діоксид (Е 171), заліза оксид (Е 172), тальк, пропіленгліколь.

Форма випуску. Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антитромботичні засоби. Антиагреганти. Код АТС В 01С 04.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Клопідогрель перешкоджаєзв’язуванню аденозиндифосфату (АДФ) з рецепторами, розташованими на поверхні тромбоцитів та активації комплексу GP IIb/IIIa. Таким чином, він гальмуєАДФ-залежну агрегацію тромбоцитів. Цей препарат також гальмує агрегацію тромбоцитів, спричинену іншими факторами; зменшує ефект АДФ, що виникає прикожній активації тромбоцитів і стимулює агрегацію залишкових тромбоцитів. Такий вплив клопідогрелю триває протягом всього періоду життя тромбоцитів.

При тривалому застосуванні клопідогрелю в терапевтичній дозі (75 мг на добу) помітне гальмування агрегації тромбоцитів відбувається вже в перший день лікування, потім цей антиагрегаційний ефект поступово збільшується і досягає максимуму через 3-7 днів регулярного застосування препарату. При тривалому застосуванні клопідогрелю в терапевтичній дозі середній рівень гальмування агрегації тромбоцитів становить 40–60 %. Після припинення лікування вплив клопідогрелю на агрегацію та тривалість кровотечі припиняється здебільшого через 5 днів.

Фармакокінетика. Після прийому внутрішньоклопідогрель швидко всмоктується (tmax = від 0,7 до 0,8 год). Через 2 год цей препарат вже не визначається у плазмі крові. Абсорбція становить приблизно 50 % і не залежить від наявності їжі у шлунку. Основна частинаклопідогрелю та його основного метаболіту (відповідно 98 % і 94 %) оборотнозв’язується з білками плазми.

Клопідогрель є проліками. Він розпадається у печінці. Основним метаболітом є фармакологічно неактивна похідна речовина карбоксил овоїкислоти. Її концентрація у сироватці крові становить 85 % від загальної кількості препарату. Максимальна концентрація у сироватці досягається приблизно через 1 год після прийому. Активний метаболіт – тіолове похідне – утворюється шляхом окислення клопідогрелю до 2-оксо-клопідогрелю з наступним гідролізом. Це окислення відбувається за участю цитохрому Р 450. Цей активний метаболіт, якийможна виділити in vitro, швидко і необоротно зв’язується з рецепторами тромбоцитів і тому гальмує їх агрегацію. Його не вдається виділити із сироватки крові.

Після одноразового або повторного прийому ізсечею виділяється 50 %, а з фекаліями – 46 % від введеної дози клопідогрелю. Період напів виведення основного метаболіту становить 8 год після одноразового або повторного введення.

Показання для застосування. Профілактика ішемічного інсульту, інфаркту міокарда, раптової смерті внаслідок судинного захворювання у пацієнтів із симптоматичною формою атеросклерозу: перенесений ішемічний інсульт (від 7 днівдо 6 місяців), інфаркт міокарда (від кількох днів до 35 днів після інфаркту), захворювання периферичних артерій.

Лікування гострого коронарного синдрому без підйому сегмента ST (нестабільна стенокардія або інфаркт міокарда без зубця Q на ЕКГ) у комбінації з ацетил саліциловою кислотою.

Cпосіб застосування та дози. Звичайною дозою для дорослих (включаючи людей похилого віку) є 1 таблетка (75 мг) на добу. Препарат можна застосовувати незалежно від прийому їжі.

У хворих, які страждають на гострий коронарний синдром без підйому сегмента ST (нестабільна стенокардія або інфаркт міокарда без зубця Q на ЕКГ), лікування Зилтом починають з одноразової дози 300 мг упершу добу лікування, а потім продовжують дозою 75 мг один раз на добу (з ацетил саліциловою кислотою в дозі 75 – 325 мг на добу). Оскільки застосування більш високих доз ацетил саліцилової кислоти підвищує ризик кровотечі, не рекомендується перевищувати дозу ацетил саліцилової кислоти 325 мг. Оптимальна тривалість лікування не встановлена. Ефективним є застосування схеми протягом до 12 місяців, а максимальна ефективність спостерігається після 3 місяців терапії.

Побічна дія.

Системні (загальні) реакції: загрудинний біль, симптоми подібні до нежитю, втомленість, астенія;

центральна і периферична нервова системи: головний біль, запаморочення, парестезія, судоми в ногах, гіпоестезія, невралгія, втрата свідомості;

серцево-судинна система: периферичні набряки, гіпертензія, серцева недостатність, прискорене серцебиття;

шлунково-кишковий тракт: біль у животі, диспепсія, діарея, нудота, запор, блювання, метеоризм, розлади смакових відчуттів, перфорація виразки шлунка, геморагічний гастрит, шлунково-кишкові кровотечі;

печінка і жовчні шляхи: підвищення рівнів печінкових трансаміназ, гіпербілірубінемія, гепатит, стеатоз печінки;

система кровотворення: тромбоцит опенія, анемія (а пластична або гіпохромна), агранулоцит оз, гранулоцит опенія, лейкемія, лейкопенія, нейтропенія;

порушення коагуляції та кровотеча: пурпура, почервоніння, носова кровотеча, шлунково-кишкова кровотеча, кровотеча у суглоб, кровотеча із сечовивідних шляхів, кашель з кров’ю, внутрішньо черепнийкрововилив, за очеревинна кровотеча, кровотеча з після операційної рани, крововиливв око, гемоторакс, легенева кровотеча, алергічна пурпура, тромбоцит опенічнапурпура;

скелетно-м’язова система: біль у спині, артрит, артроз;

нейропсихічні реакції: депресія;

система дихання: запалення верхніх дихальних шляхів, синусит, задишка, риніт, бронхіт, кашель, пневмонія;

шкіра: висип, свербіж, екзема, виразки на шкірі, бульозний дерматит, еритематозний висип, макулопапульозний висип, кропив’янка;

органи чуття: катаракта, кон’юнктивіт;

сечостатева система: інфекція сечовивідних шляхів, цистит, гіперменорея.

Крім зазначених вище можливих побічних ефектів підчас лікування клопідогрелем відмічались поодинокі випадки появи гемолітичного уремічного синдрому, мембранозної нефропатії та реакцій підвищеної чутливості (ангіотичний набряк, бронхоспазм, анафілактична реакція).

Протипоказання.

Підвищена чутливість до клопідогрелю абоінших речовин, що входять до складу препарату, тяжке порушення функціональної активності печінки, а також патологічні кровотечі (наприклад, з виразок ушлунково-кишковому тракті, внутрішньо черепний крововилив), вагітність і період годування груддю, діти до 18 років.

Передозування.

Після введення здоровим людям 600 мг клопідогрелю (8таблеток) небажані ефекти не спостерігались за винятком збільшення (в 1,7 рази) тривалості кровотечі.

Спеціального антидоту не існує. Ефекти клопідогрелюможна усунути шляхом трансфузії тромбоцитарної маси.

Особливості застосування.

Пацієнтам з інфарктом міокарда не рекомендується розпочинати лікування клопідогрелем в перші декілька днів після інфаркту. Клопідогрельзбільшує тривалість кровотечі. Цей препарат слід застосовувати з обережністю у пацієнтів з підвищеним ризиком кровотечі внаслідок травми, операції або інших патологічних станів, а також у пацієнтів зі схильністю до кровотеч (шлунково-кишкова кровотеча, крововиливи в очі). Лікування клопідогрелемнеобхідно припинити принаймні за 7 днів до запланованої операції (включаючи стоматологічні процедури).

Пацієнтів слід попередити, що підчас лікування клопідогрелем збільшується схильність до кровотечі і що кровотеча може тривати дещо довше, а потім спонтанно припинятись. При незначних порізах (наприклад, під час гоління) або травмах додаткові заходи здебільшого непотрібні. При значних порізах або травмах потрібна невідкладна консультація лікаря.

Через недостатній досвід лікуванняклопідогрелем пацієнтам з порушенням функції нирок слід бути обережними при застосуванні препарату.

При значному порушенні функції печінки ризик кровотечі збільшується, тому у таких пацієнтів клопідогрель слід застосовувати з обережністю.

Безпеку та ефективністьклопідогрелю у дітей та підлітків віком до 18 років не вивчали, тому цей препарат не призначають таким пацієнтам.

Вагітність і годування груддю.

Через відсутність данихклопідогрель не рекомендується застосовувати під час вагітності та в період годування груддю.

Вплив на здатність керувати автомобілем та працювати зі складними механізмами.

Препарат може впливати на психофізичний стан хворих, що виявляється ослабленням уваги, уповільненням реакцій і вимагає обережності при керуванні транспортними засобами та роботі з потенційно небезпечними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами.

Внаслідок збільшення ризику кровотечі одночасне застосування клопідогрелю і варфарину не рекомендується. Ацетил саліцилова кислота не змінює індуковану аденозиндифосфатом (АДФ) агрегацію тромбоцитів внаслідок введення клопідогрелю. Періодичне застосуванняацетил саліцилової кислоти (у дозі максимум 1000 мг на добу) не призводить до збільшення тривалості кровотечі. Клопідогрель здатний посилювати впливацетил саліцилової кислоти на агрегацію тромбоцитів, викликану колагеном. Паралельне введення клопідогрелю і ацетил саліцилової кислоти протягом тривалого часу може збільшувати ризик кровотечі, тому при комбінованому застосуванні цих препаратів рекомендується дотримуватись обережності.

При одночасному застосуванніклопідогрелю і гепарину або інших тромболітичних засобів ризик кровотечі може збільшуватись, тому комбіноване застосування цих препаратів слід здійснювати з обережністю. Паралельне введення клопідогрелю і не стероїдних протизапальних засобів призводить до збільшення ризику утворення виразок у шлунково-кишковому тракті та кровотечі із виразок. Тому застосування клопідогрелю з не стероїднимипротизапальними засобами рекомендується здійснювати з обережністю. При одночасному застосуванні клопідогрелю і атенололу, ніфедипіну, дигоксину, фенобарбіталу, циметидину, естрогену або теофіліну не спостерігались ознаки клінічно значущої взаємодії. Є відомості про безпеку одночасного застосуванняклопідогрелю і фенітоїну або тол бутаміду.

Антацидні засоби не змінюють абсорбцію клопідогрелю. Источник

Умови та термін зберігання. Зберігати при температурі не вище 25оС. Зберігати в недоступному для дітей місці. Термін придатності – 2роки.

Смотрите также: Цены на Зилт в аптеках




На сайті також шукають: Міразеп, Рекутан інструкція, Застосування препарату Магнію сульфат, Інструкція з використання Енат 400, Показання для застосування Тексамен, Аспекард побічні дії, Ливарол протипоказання, Спосіб застосування та дози препарату Кетонал